A diákmunkáról vidéki szemmel

joy post on June 15th, 2009
Posted in diákmunka

Sziasztok!
 
Dolgoznál nyáron is, és szeretsz
a napon lenni? Ha Napimádó vagy, akkor itt a helyed!
:)
 
Mi az amit kínálunk:
– jó társaság
– friss levegő
– ingyen
barnulás
– buszos
szállítás
és ezért még mi fizetünk Neked!!! 
:)
 
Nyári (június
vége-július
) kukorica-címerezési munkára keresünk lelkes nappali
tagozatos diákokat!
 
Helyszín:
– Szentes és
környéke
– Szarvas és
környéke
– Hódmezővásárhely és
környéke
– Szeged és környéke
 
Bérezés:
– 411 Ft/óra
 

 Ezt az emailt kaptam a Fürge diák iskolaszövetkezettől. Akárki is írta meg, én nagyon megfizetném, de azért szórakozásból lefordítom egyenes beszéddé.
 
Ha kibírod, hogy napi nyolc órát dolgozz a tűző napon kemény fizikai munkát, úgy hogy áll rajtad az izzadság amibe beleragad a kosz, és összecsípnek a bogarak. Ha kibírod, hogy a tulajdon izzadságod marja a szemed és végigfolyik az orrodon, tudunk neked munkát adni bármikor, mert kevés olyan ember van, akinek ennyire nincs pénze, és még ezt a szart is elvállalja.Munka előtt és után egy-másfél órát buszozol, amit mi fizetünk, de órabért már nem kapsz érte. Ergo tíz órát leszel távol otthonról, ebből nyolcat minősíthetlen körülmények között, és hajnali négykor kell kelned, napi jó esetben 3200 Ft-ért. Jó esetben, mert ha szarul dolgozol levonjuk a béredből.
Ha úgy gondolod kibírod, írj egy mailt, felhívunk.
 
Máshol se jobb a helyzet, a MeloDiáknál keresnek embereket meggyet szedni, 40 ft/kg áron. Én nem mentem múlt szombaton, a pasimmal maradtam. Utólag kiderült, hogy jól döntöttem. 
Úgy kezdődött, hogy rossz vonatra szálltak fel (a szervezők kocsival mentek), és így egy órával később értek ki. Vonatjegy 600 Ft. Ott derült ki, hogy az előzetesekkel ellentétben a munka nem tíz, hanem tizenkét órás (nekem még tizenkettőt mondtak telefonban, de azt mondtam, hogy az túl sok, gondolom mások is, úgyhogy csökkentették), és a szárával együtt kell leszedni a gyümölcsöt, ami ugye jóval nehezebb és tovább tart. A ládákat púpozva kellett szedni, úgy számolták el tíz kilónak. Tíz óra után kiderült, hogy mégis csak tíz órát dolgoznak. Legtöbben öt-hat ládát szedtek, ami 10*40*6 vagyis 2400 forint, fizikai munka, tíz órára. Egy lány szedte a legtöbbet, nyolc ládával, ő bevallotta, hogy szár nélkül szedte, csak egy részét szárral, mivel úgyse tudjál ellenőrizni, csak azt látják, hogy vannak szárak is a ládában, ergo megfelelő.
Volt ott egy másik lány, aki közbeszólt. Azt mondta, hogy ő évek óta jár meggyet szedni, és fura, hogy ilyen keveset szedtek le, mert ez egy jól fizető meló. Azt is mondta, hogy náluk lemérik a ládákat, és mindenkinek felírják, hogy mennyit szedett, ez alapján fizetnek. Azt is mondta, hogy egy szabványos ládába nem tíz, hanem tizenhárom kiló meggy fér, úgy hogy nincs felpúpozva, mert úgy nem szabad szedni, mert megnyomódnak az alsó szemek. 
 
Én úgy érzem valakiket átvertek, akik nem a MelóDiák vezetői. De akkor kiket…?
 

one responses .

  1. pudingocska says:

    ezt érdemes lenne jelezni valahol, szerintem.:(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website Protected by Spam Master