Az aquael fanfilter mini-ről

joy post on November 8th, 2009
Posted in akváriumos, véleményez Tags:

A laikusoknak itt és most megjegyezném, hogy az akvárium lelke a szűrő. Van akvárium talaj nélkül, növények nélkül, fűtő nélkül, halak nélkül, de nincsen szűrő nélkül. 

Ma reggel hivatalosan is halottnak nyilvánítottuk a szűrőt. Halálát a rotor működésének elégtelensége okozta. Ezáltal a szűrési sebessége minimálisra csökkent. Élt fél évet. A garancia papírt egyelőre nem találom, de egyébként se javíttatnám meg, illetve nem használnám utána. Soha többé nem venném meg. Nem aggódok, az egy éves garancia időből még nagyon sok van hátra, addig csak meglesz. Tapasztalataim:

Zaj: Kifejezetten csendes. Nyugodtan lehet mellette aludni, éjszaka se zavaró.

Összeszerelhetőség: Jó. Akár használati utasítás nélkül is összeszerelhető.

Alkatrészcsere: Kiváló. Bármelyik alkatrészéhez hozzá lehet jutni, nem is drágán. A szivacs is csak párszáz forint bele.

Bubiztatás: Megfelelő. A dobozon az szerepel, hogy a vízfelszíntől kb 3 cm távolságra a leghatékonyabb, tapasztalataim szerint ez inkább kettő, vagy még annál is kevesebb.

Tisztítás: Nehézkes. Nagyon könnyen eltömődik, a kivételéhőz minden esetben víz alá kell nyúlni. A szűrőt nehéz leemelni a műanyaglemezről, aminek a hátulján a tapadókorongok vannak, ezek könnyen leválnak az üvegről.

Méret: a kategóriájában szerintem kifejezetten kicsi,ezt szerettem benne.

Szűrőkapacitás: Gyenge. A megvétele után még elég volt heti 25%-os vízcsere, ezt fokozatosan emeltem 40-50-60%-ra (durvi, nem?) Nyár közepe óta folyamatosan romlott a vízminőség, zavaros víz, ami feltűnően sokáig megtartotta a bubikat, habos lett a vízfelszín. Az mini 30 és 60 liter között ajánlják, én 35 literesben járattam max sebességen attól kezdve, hogy már elég nagyok voltak hozzá a halak.

Ár-érték arány: nem az igazi. 1000, esetleg 1500 forinttal olcsóbb az eheim pickup 2008-nál, ami egy sokkal masszívabb és tartósabb szűrő – Európa legelterjedtebb szűrőjeként reklámozzák ezt a sorozatot.

Megvenném-e még egyszer: nem. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Website Protected by Spam Master